Povijest

Povijest
Počeci 

Gotovo pola stoljeća duga tradicija izlaganja vina u Svetom Ivanu Zelini zasigurno ima korijene u vrlo dalekoj prošlosti. Za trgovište Zelinu se od davnina pretpostavlja da su vinogradari, vinari i trgovci zelinskog kraja, ali  i oni koji su trgovačkim poslom navraćali u nju, imali običaj izlaganja svojih vina kupcima. No,  tim svojevrsnim  prapočecima zelinske Izložbe vina nema zapisa. Od sredine  19. stoljeća, narednih stotinu godina održavaju se uokolo  Svetog Ivana Zeline i u njoj organizirane izložbe i sajmovi na kojima izlažu i zelinski vinogradari. Za povijest zelinske Izložbe vina važna je Prva podružnička izložba Hrvatsko-slavonskog gospodarskog društva u Hrvatskoj, održana 1860. u Svetom Ivanu Zelini. U novijoj povijesti, 108 godina od prvog „službenog“ izlaganja vina  u Svetom Ivanu Zelini, trinaest  godina od Prve kotarske izložbe vina, šest od prvog sajma, odnosno  tri od prve izložbe u novoj Jugoslaviji i godinu dana nakon  Prigodne degustacija zelinskih vina, održana je od 18. do 25. svibnja 1969. Izložba zelinskih vina- prva u polustoljetnom nizu.   

Njima pripadaju zasluge

Pišući o povijesti zelinske Izložbe vina, prigoda je prisjetiti se onih koji su u nju ugradili svoj trud i umijeće. Naravno, predugačka je lista njihovih imena da bi ih ovom prigodom sve nabrojali, a uvijek postoji rizik da se u nabrajanju nekoga nenamjerno zaboravi spomenuti. Zato ćemo se prisjetiti samo troje Zelinčana, po općem sudu najzaslužnijih, što je zelinska Izložba vina prvo utemeljena, a onda i opstala.
 Dragutin Stražimir (1822.– 1891.), svećenik i prosvjetitelj, naravno nije izravno za života pridonio zelinskoj Izložbi vina novijeg doba. No, generacije vinogradara  širom Hrvatske odgojene su na njegovom Vinogradaru. Stražimir je bio tajnik podružnice Hrvatsko-slavonskog gospodarskog društva, koja je 1860. organizirala prvu izložbu u Zelini. 
Milan Pažić (1907.– 1982.), enolog, vinogradar, načelnik općine Nutarnji Sveti Ivan Zelina od 1936. do 1944. godine, osobno je pridonio, prvo kao organizator najvećeg broja izložbi vina od 1928. do 1941. godine, a onda i kao jedan od obnovitelja Izložbe vina u Zelini (kotarska izložba i prigodna degustacija), te jedan od organizatora izložbi vina od 1969.  do  1982. (14. Izložba vina u Svetom Ivanu Zelini).    
Ljerka Habuzin (1943.– 1995.), agronom po struci, sedamnaest je godina bila tajnica odbora za organizaciju Izložbe vina.  
Organizator Izložbe vina odužio im se na način da je utemeljio nagrade koje nose njihovo ime: Nagrada Ljerka Habuzin za najbolje ocijenjeno vino autohtone sorte Kraljevina, Nagrada Milan Pažić za najbolje ocjenjeno suho mirno vino iz prethodne berbe i Nagrada Dragutin Stražimir za najbolji vizualni identitet boce. 
FOTKE: Dragutin Stražimir. Milan Pažić. Ljerka Habuzin